7 tips för att förbereda trädgården för den skånska vintern

Vintern kommer, även till södra Sverige, och om du inte tagit tag i höst-städningen av din trädgård är det nu hög tid! Vanessa Santos är RSA-gruppens expert på trädgård och gröna miljöer, med utbildning från Hvilan. Just nu är trädgårdsröjning en tjänst som är efterfrågad för hennes personal. Här kommer hennes bästa tips för vad du kan göra:

1. Rensa ogräs nu så slipper du i vår

Rensar du ogräset i trädgårdsland, rabatter och gräsmatta nu, så får du mindre uppförsbacke i vår! Glöm inte att ta bort växter som drabbats av svampsjukdomar. Lägg bladen från dessa växter i brännbart! Flerårigt ogräs är extra bra att bli av med nu. Försök att få bort en så stor del som möjligt av rotsystemet hos ogräset.

2. Höstgräv köksträdgården

Om du har lerjord kan trädgårdslandet må bra av höstgrävning, den får luft, du blir av med ogräs och marken blir mindre kompakt. Passa då på att förbättra jorden genom att gräva ner kompostjord eller löv i trädgårdslandet eller rabatten, så förbättrar du även jorden på längre sikt. Har du en kompost är det bra att gräva lite i den innan den fryser för vintern, men akta igelkotten!

3. Ta tillvara nedfallna löv – på ett smart sätt

Sucka inte över nedfallna löv, de är en guldgruva för trädgården! Finfördela dem med hjälp av gräsklipparen så skyddar de gräsmattans rötter mot tjälen. Men se till att det inte är ett för tjockt lager med löv – gräsmattan måste fortfarande få andas. Du kan dessutom använda löven för att skydda rabatter och övervintrande växter. De ger även växter extra näring till våren.

4. Använd 5-regeln när du klipper gräset

När det är fem grader i dygnstemperatur slutar gräset att växa och då kan du klippa det en sista gång inför vintern. Men se till att spara ungefär 5 centimeters höjd. Ju längre rötterna är, desto lättare har gräset att överleva vintern och höjden på gräset speglar rötternas längd. Kapar du gräset till en cm så får det en tuff resa i vinter med korta rötter.

5. Rätt tid att beskära fruktträden – är nu!

Visste du att vintern är en utmärkt tidpunkt för beskärning och trädborttagningsarbeten? Det är faktiskt så att viss beskärning bara bör göras under vintertid, som hamling och beskärning av fruktträd. Detta för att få bästa möjliga produktionen av frukt och förbättra trädets ramverk. Dessutom är det lättare att se trädets form när det är fritt från grönt.

6. Kupa rosorna – men inte för tidigt

Kupa dina rosor runt nedre delen av stammen med antingen granris eller jord. Men gör det inte för tidigt när jorden är fuktig – då kan det bildas svampsjukdomar. Vänta tills alla löv fallit och jordens ytlager har frusit, ofta i slutet av oktober eller lite senare om hösten varit mild som i år.

7. Skydda lökarna och medelhavsväxterna

Om du har dahliaknölar eller andra blomsterlökar som är känsliga för frost så är det bra att ta in dem. Lägg dem i en kartong med lite jord i garaget eller källaren. Har du oliv-, citron, eller lagerträd som du vill bevara behöver du hjälpa dem att övervintra. Växterna från medelhavsregionen trivs ljust och svalt, optimalt mellan 5 och 10 grader. Flytta in dem i källaren och ge dem lite extra ljus med en växtlampa.

Behöver du lite extra muskler och expertkunnande för höst-städningen? Kontakta oss så får du hjälp: 

Vanessa Santos
Mobil 0733-992178

Vanessa.santos@rsa-fastighet.se